Er Det Sundt At Vinterbade? Se Virkningen Her

Billede: Jumpstory

Vinterbadning kan være en meget kold fornøjelse, især hvis du ikke har prøvet det før. Men vinterbadning er faktisk både sundt for din krop og dit mentale helbred.  Er det sundt at vinterbade? Det tyder det på, uden der er klare tegn på hvorfor.

Når du vinterbader, frigives der en række signalstoffer i din hjerne. Blandt disse er endorfiner, som blandt andet også frigives ved sex og andre aktiviteter, der stimulerer din krop. Du vil derfor få en lykkefølelse, når du vinterbader. Derudover er vinterbadning også godt for din sundhed, da det aktiverer dit immunsystem, samtidig med at dit adrenalinniveau stiger.

Forskere: Vinterbadning er chokterapi

Chokterapi, det er måske det begreb, der på kortest mulige måde opsummerer, hvad vinterbadning egentlig er. For din krop får nemlig et lille chok, når du hopper i det kolde vand.

Der har faktisk været adskillige forskningsprojekter i vinterbadning. Konklusionen ser ud til at være den samme. Vinterbadning er sundt.

Det kolde gys og den hurtige nedkøling af kroppen sender kroppens forsvar på overarbejde. Her trækker blodkarrene sig sammen på grunde af den ekstreme nedkøling, hvilket er det, der udløser endorfinerne og adrenalinen i dit blod.

Effekten er dog ikke den samme, hvis du er en sjælden eller erfaren vinterbader. Ændringen i kroppen hos de erfarne vinterbadere er nemlig meget mindre - hvis overhovedet eksisterende, mens den er meget mere markant hos dem, der sjældent vinterbader eller aldrig har prøvet det.

Derfor anbefaler sundhedseksperter, at man aldrig vinterbader alene, da chokreaktionen i kroppen kommer indenfor et minut. Det kan medføre, at man besvimer.

Forskningen viser, at vinterbadere generelt har færre sygedage, men om det skyldes en generel sundhed hos vinterbaderne eller effekten af vinterbadene, er der ingen forskningsresultater, der understøtter.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af smarte gadgets som fx et billigt action kamera, gaming headsets, tastaturer og meget, meget mere.

 
Sundhed Det sundeste slik

Sundt slik kan egentlig være lidt bredt, grundet selve synet på hvad der bliver betegnet som slik.NødderTager vi udgangspunkt i sundhedsguruerne, er d…

Sundhed De bedste øvelser til maven

Der er mange gode grunde til at træne sin mave. For det første, så vil de fleste gerne have en flot og tonet mave. Dette kræver dog, at man har en til…

Sundhed Bedste øvelser til baller

Faste baller - hvem vil ikke gerne have det? 3 balleøvelser du kan lave derhjemme, uden at du skal bruge en formue på træningsudstyr!  Hip th…

Sundhed Er det sundt at løbe hver dag?

Vi er sikkert mange, der går rundt med en lille drøm om at være typen, der trækker i løbetøjet hver eneste dag for at få lidt motion og frisk luft. Me…

Sundhed Er det sundt at gå?

I Danmark er der kommet en national trend, der centrerer sig om den meget basale og simple aktivitet, som det er at gå. Der er rigtig mange gode grund…

Sundhed Er det sundt at kede sig? Derfor er det sundt at kede sig

Ja, du kommer nok til at krybe til korset her, for din mor har ret. Det er nemlig sundt at kede sig - også selvom det ikke altid er det sjoveste eller…